Παράθεμα: 
[…](Δάσκαλος)-Τα πύρινα φαινόμενα του αέρος, όπου εις τους αμαθείς και δειλούς είναι τόσο τρομερά, όσον οι Κομήται, αι εκλείψεις, και τα παρόμοια, έχουν την αρχήν τους από φυσικάς αιτίας, καθώς θέλομεν ειπεί. 
[…] (Μαθητής)-Ναι, διέκοψε λέγοντας ο νέος, αυτά είναι τα στοιχειά, και οι βρυκολάκοι, τα οποία βάνουν εις φόβον και τρόμον τους πλέον ανδρείους ανθρώπους. Αν ήξευραν όμως την αιτίαν των φαινομένων αυτών, ήθελεν αισθάνονται περισσοτέραν χαράν, παρά φόβον, όταν φανή εμπρός τους ένας τοιούτος πύρινος άνθρωπος. Στο κεφάλαιο 18 του βιβλίου, με τίτλο Περί των πυρίνων Φαινομένων εν τω Αέρι, ο δάσκαλος και ο μαθητής του συζητούν την αιτία για ένα φυσικό φαινόμενο που εμφανίζεται συνήθως σε βάλτους και προκαλούσε φόβο στους ανθρώπους. Οι αναθυμιάσεις από τη σήψη των φυτών στο στάσιμο νερό είναι εύφλεκτα αέρια. Με τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες μπορεί να πάρουν φωτιά από τον ηλεκτρισμό της ατμόσφαιρας. Η φλόγα που σχηματίζεται καθώς καίγονται οι αναθυμιάσεις εμφανίζεται στον αέρα, λίγο πάνω από το νερό. Οι άνθρωποι της εποχής, αδυνατώντας να εξηγήσουν το φαινόμενο, θεωρούσαν ότι έβλεπαν «πύρινους ανθρώπους» ή «φαντάσματα» στον βάλτο. 

Γλωσσάρι
αγχίνους: αυτός που σκέφτεται γρήγορα, ο εύστροφος, ο έξυπνος, αρχαία ελληνική λέξη σύνθετη από το χρονικό επίρρημα αγχί που σημαίνει γρήγορα και το ουσιαστικό νους
ερ(ρ)ανισθέν: κείμενο ή απόσπασμα κειμένου που ο συγγραφέας έχει ανθολογήσει, δηλαδή επιλέξει και το παραθέτει σε δικό του βιβλίο ή κείμενο. Ο γραμματικός τύπος προέρχεται από το ρήμα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας ερανίζομαι.
ούτινος αναλώμασιν εξεδόθη: με έξοδα του οποίου εκδόθηκε





Ρήγας Βελεστινλής (1757-1798), Φυσικής Απάνθισμα. Διά τους αγχίνους και φιλομαθείς Έλληνας, εκ της γερμανικής και γαλλικής διαλέκτου ερρανισθέν παρά του Ρήγα Βελεστινλή Θετταλού […], Εκ της Τυπογραφίας του Ευγενούς Τράττνερ, Βιέννη 1790, 17,2x10,5 εκ., 183 σελίδες

Φυσικής Απάνθισμα

PDF

2 από 21

Ώρα για έρευνα!

Με μια πρώτη ματιά!

Για τι είδους βιβλίο πρόκειται; Xειρόγραφο ή τυπωμένο; 

Θα το χαρακτηρίζατε ευανάγνωστο ή δυσανάγνωστο;

Βρείτε τα στοιχεία της έκδοσης:
Tίτλος | Συγγραφέας | Χρονολογία έκδοσης | Τόπος έκδοσης

Σε ποιον/ποιους απευθύνεται;

Και τώρα ελάτε λίγο πιο κοντά!

Το απόσπασμα είναι σε μορφή διαλόγου. Ποια πρόσωπα συνομιλούν;

Με ποια φράση θα παρουσιάζατε την κύρια ιδέα του του αποσπάσματος;

Γιατί πιστεύετε ότι έγραψε το κείμενο αυτό ο συγγραφέας του; Κυκλώστε τις λέξεις από το κείμενο που σας οδήγησαν σε αυτή την ιδέα.

Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι ένα ελληνικό βιβλίο τυπώθηκε στη Βιέννη;

Πίσω από τις λέξεις κρύβεται μια εποχή! Ας ταξιδέψουμε ως εκεί!

Γνωρίζετε ήδη κάτι για τον συγγραφέα; Σημειώστε έως 4 λέξεις που σας έρχονται στον νου.

Ο δάσκαλος διδάσκει ότι όλα «έχουν την αρχήν τους από φυσικάς αιτίας». Στην εποχή του βιβλίου η ιδέα αυτή ήταν καινοτόμα. Τι πιστεύετε εσείς σήμερα;

Με ποια λέξη θα περιγράφατε ιδέες όπως «τα στοιχειά, και οι βρυκολάκοι» που αναφέρει ο μαθητής στο απόσπασμα;

Με ποιον τρόπο μπορεί η χαρά να αντικαταστήσει τον φόβο σύμφωνα με τη φράση: «Αν ήξευραν την αιτίαν των φαινομένων αυτών, ήθελεν αισθάνονται περισσοτέραν χαράν, παρά φόβον»;

Υπάρχει κάποιος λόγος που ο συγγραφέας έγραψε ένα βιβλίο Φυσικής με τη μορφή διαλόγου;

Τι διαφορές παρατηρείτε από ένα σημερινό βιβλίο Φυσικής, μελετώντας έστω την πρώτη του σελίδα και το σύντομο απόσπασμα;

Υπάρχει κάτι που δεν γνωρίζατε πριν μελετήσετε το κείμενο αυτό;

🔍

Ο συγγραφέας και το βιβλίο

Τον Ιούνιο του 1790 φθάνει στη Βιέννη από το Βουκουρέστι ο Ρήγας Βελεστινλής. Δεν είναι ακόμα ο πρωτοπόρος επαναστάτης, ούτε έχει γίνει ακόμα μύθος, σύμβολο ελευθερίας. Στις αποσκευές του δεν μεταφέρει τίποτα επαναστατικό που να κινητοποιήσει τις υποψίες των αυστριακών αρχών που λογοκρίνουν και διώκουν κάθε φιλελεύθερη κίνηση. Ούτε καν το γνωστό επαναστατικό του τραγούδι, τον Θούριο, που θα συνθέσει λίγο αργότερα. Μεταφέρει μόνο τα δύο πρώτα βιβλία του με στόχο να τα τυπώσει σε κάποιο από τα θαυμαστά τυπογραφεία της πόλης. Το πρώτο έχει τον τίτλο «Σχολείο των ντελικάτων εραστών». Περιλαμβάνει ιστορίες νέων που αγαπήθηκαν παρά τα αυστηρά ήθη της εποχής, τα οποία δεν επέτρεπαν την ανοιχτή εκδήλωση των συναισθημάτων, και παρά τη διαφορετική κοινωνική τους τάξη. Αισθηματικά διηγήματα δανεισμένα από τη γαλλική λογοτεχνία της εποχής. Τη μελέτησε στην Κωνσταντινούπολη όπου εργαζόταν ως γραμματικός ενός ιδιαίτερα μορφωμένου Φαναριώτη, του Αλέξανδρου Υψηλάντη, παππού των Υψηλάντηδων του Αγώνα. Τι ανατρεπτικό μπορεί να κρύβει ένα τέτοιο βιβλίο;

Το δεύτερο είναι το «Φυσικής Απάνθισμα». Το συνέθεσε λίγο αργότερα στο Βουκουρέστι. Πιθανόν να μην είχε από μόνος του ασχοληθεί με μια δύσκολη επιστήμη όπως η Φυσική, αν δεν είχε γνωρίσει εκεί μια παρέα Ελλήνων που διάβαζαν και έγραφαν βιβλία γεμάτα από τις προοδευτικές ιδέες του Διαφωτισμού. Ο Δημήτριος Καταρτζής, ο Νεόφυτος Δούκας, ο Γρηγόριος Κωνσταντάς και ο Δανιήλ Φιλιππίδης του μίλησαν με πάθος για την πρόοδο της ευρωπαϊκής σκέψης στην πολιτική, τη φιλοσοφία και κυρίως την επιστήμη. Εκείνοι τον μύησαν στο πνεύμα της γαλλικής Εγκυκλοπαιδείας, ένα νεωτερικό λεξικό όπου δημοσιεύονταν νέες, ανατρεπτικές για την εποχή, θεωρίες σχετικά με τη φύση, τη δύναμη της γνώσης και της λογικής, την πολιτική και ηθική συμπεριφορά των ανθρώπων, τη θέση τους στον κόσμο, την ατομική και τη συλλογική συνείδηση.

Θα μπορούσε άραγε ένα επιστημονικό βιβλίο να διαμορφώσει μια ελεύθερη συνείδηση; Έτσι πήρε την απόφαση. Γοητευμένος από τη δύναμη του επιστημονικού γαλλικού έργου θέλησε να συνθέσει κάτι ανάλογο στην ελληνική γλώσσα, για να παροτρύνει και τους «ομογενείς» του να παρατηρήσουν τη φύση στηριζόμενοι στον ορθό λόγο, το πείραμα και τη χρήση επιστημονικών εργαλείων όπως τα τηλεσκόπια, τα μικροσκόπια, τα βαρόμετρα. Για να φωτίσει πίσω από κάθε φυσικό φαινόμενο την αιτία, που οδηγεί στη χαρά της γνώσης και διώχνει τη δεισιδαιμονία. Για να διακηρύξει ότι η γνώση είναι ο δρόμος για τη βελτίωση της ζωής κάθε ανθρώπου, η δύναμη για την αλλαγή των νοοτροπιών και το κλειδί για την απελευθέρωση της σκέψης από τον φόβο που την κρατάει αδρανή. 

Στη Βιέννη θα τυπώσει -τι πιο ριζοσπαστικό;- ένα βιβλίο. Και αυτή θα είναι μόνο η αρχή της επαναστατικής του δράσης.

Ας το δούμε όμως τα πράγματα πιο αναλυτικά. Ήδη μελετώντας την πρώτη σελίδα φαίνονται πολλά.

❃ Μικρά Σχόλια ❃

«Φυσικής Απάνθισμα...Εκ της γερμανικής και γαλλικής διαλέκτου ερρανισθέν»

Από τα τέλη του 17ου και τις αρχές του 18ου αιώνα οι Ευρωπαίοι φιλόσοφοι και επιστήμονες θέτουν νέα ερωτήματα γύρω από τη φύση και τη θέση του ανθρώπου μέσα σε αυτή. Η επιστήμη της Φυσικής ανανεώνεται με τις νέες επιστημονικές θεωρίες του Κοπέρνικου, του Γαλιλαίου και του Νεύτωνα. Η Γη τοποθετείται ανάμεσα στους άλλους πλανήτες και δεν αποτελεί πια το κέντρο του σύμπαντος, όπως την είχε περιγράψει ο Ρωμαίος γεωγράφος Κλαύδιος Πτολεμαίος. Ο Ρήγας, που δεν είναι ούτε φιλόσοφος ούτε επιστήμονας, δηλώνει ότι τις νέες αυτές θεωρίες τις «ερανίζεται», δηλαδή τις επιλέγει από γερμανικά και γαλλικά κείμενα, τις μεταφράζει και τις ενσωματώνει στο έργο του. Οι μελετητές των γραπτών του  θεωρούν ότι τα περισσότερα από αυτά τα κείμενα προέρχονται από την Εγκυκλοπαιδεία των διαφωτιστών Ντενί Ντιντερό (Denis Diderot) και Ζαν λε Ρον Ντ' Αλαμπέρ (Jean le Rond d’Alembert), που είχε αρχίσει να εκδίδεται στη Γαλλία από το 1751. 

«Διά τους αγχίνους και φιλομαθείς Έλληνας ... προς ωφέλειαν των ομογενών»

Στην πρώτη σελίδα του τίτλου του βιβλίου ο Ρήγας σημειώνει και τον στόχο του έργου, την παιδεία του Γένους. Τον στόχο αυτόν μοιράζεται άλλωστε με πολλούς διανοούμενους του κινήματος του Διαφωτισμού. Η απλή και κατανοητή γραφή στη νεοελληνική γλώσσα, με την οποία ερμηνεύει δύσκολες επιστημονικές θεωρίες, αποδεικνύει ότι δεν απευθύνεται σε έναν κύκλο διανοουμένων αλλά σε μια ευρύτερη ομάδα του ελληνόφωνου πληθυσμού. Στους εύστροφους και φιλομαθείς Έλληνες, και όχι απαραίτητα σε μορφωμένους αναγνώστες, προτείνει την καλλιέργεια της ερευνητικής σκέψης, τη δημιουργία ελεύθερης συνείδησης και την αποτίναξη της τυφλής υποταγής σε αυθεντίες και δυνάστες. Να λοιπόν μια ακόμα πτυχή του ριζοσπαστικού χαρακτήρα του βιβλίου.

Ρήγας Βελεστινλής Θετταλός

Το έργο του θα το υπογράψει ως Ρήγας, με το ψευδώνυμο που ο ίδιος έχει επιλέξει και μάλιστα ως Βελεστινλής Θετταλός, τονίζοντας την καταγωγή του από το Βελεστίνο της Θεσσαλίας. Γιος εμπόρου, ταξιδιώτης και ο ίδιος σε αχανείς αυτοκρατορίες, όπως η Oθωμανική ή η αυτοκρατορία των Αψβούργων, καταλάβαινε ότι για όποιον μετακινείται ανάμεσα σε ποικίλους πληθυσμούς και εθνότητες, ο τόπος γέννησης αποτελεί ένα ιδιαίτερο γνώρισμα που τον προσδιορίζει.

«Ούτινος αναλώμασιν εξεδόθη…»

Ποιος όμως θα μπορούσε να αναλάβει το μεγάλο οικονομικό κόστος της έκδοσης και διακίνησης ενός βιβλίου τον 18ο αιώνα; Αρκετές από τις εκδόσεις χρηματοδοτούν οι ίδιοι οι συγγραφείς, όπως ο Ρήγας, ή εύποροι έμποροι που γίνονται χορηγοί καθώς αντιλαμβάνονται τη σημασία τους. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις οι συγγραφείς καλούν με δημόσιες αγγελίες τους ενδιαφερόμενους αναγνώστες να αγοράσουν προκαταβολικά το βιβλίο πριν τυπωθεί, ως συνδρομητές. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τη μελέτη των καταλόγων των συνδρομητών που έχουν σωθεί είναι ότι οι περισσότεροι, όπως και οι περισσότεροι συγγραφείς βιβλίων, ζούσαν στις παροικίες της Ευρώπης ή στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.

Ο εκδοτικός οίκος του Τόμας φον Τράτνερ (Thomas von Trattner)

O Τόμας φον Τράτνερ (1717–1798) ήταν ο επίσημος τυπογράφος των βιβλίων της αυτοκρατορικής αυλής της Αυστρίας. Στο τυπογραφείο του τυπώθηκαν πολλά βιβλία του Διαφωτισμού λογοτεχνικά, επιστημονικά και κυρίως ιατρικά. Στη Βιέννη, τη Βενετία, το Παρίσι και άλλα αστικά κέντρα τυπώνονται άλλωστε τα περισσότερα βιβλία των Ελλήνων διανοουμένων παρόλο που η μεγάλη απόσταση των εκδοτικών κέντρων κάνει τη μεταφορά και τη διακίνησή τους στις περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δύσκολη και ακριβή. Πολλά τυπογραφεία είναι επιχειρήσεις Ελλήνων. Πλησιάζοντας στο 1800, ελληνικά τυπογραφεία ιδρύονται και στην Κωνσταντινούπολη, τις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, την Κέρκυρα, τη Χίο αλλά και στις Κυδωνιές (Αϊβαλί) της Μικράς Ασίας, όπου λειτουργούν σημαντικά ελληνικά σχολεία και υπάρχει έντονη πνευματική κίνηση.

Εν Βιέννη

Αν η Κωνσταντινούπολη και το Βουκουρέστι αποτελούν πόλεις-σταθμούς στην πνευματική διαμόρφωση του Ρήγα, η Βιέννη έρχεται να προστεθεί ως το επίκεντρο της επαναστατικής του δράσης. Η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Αψβούργων είναι μια δυναμική πόλη όπου ανθούν το εμπόριο, οι τέχνες, οι επιστήμες και λαμβάνονται καίριες πολιτικές αποφάσεις για τις τύχες των λαών. Ίσως σήμερα να μοιάζει πιο μακριά απ’ ό,τι στην εποχή των μεγάλων αυτοκρατοριών, τότε που ο Δούναβης ως εμπορικός δρόμος συνέδεε την πόλη αυτή πιο στενά με τα οθωμανικά Βαλκάνια. Στην πόλη αυτή Έλληνες έμποροι έχουν ιδρύσει μια ακμαία ελληνική παροικία. Παρά το έντονα εχθρικό κλίμα που επικρατεί για τις φιλελεύθερες ιδέες, Έλληνες λόγιοι μελετούν στις τοπικές βιβλιοθήκες και εκδίδουν σημαντικά έργα του νεοελληνικού Διαφωτισμού στα βιεννέζικα τυπογραφεία. Οι αδελφοί Πουλίου από τη Μακεδονία θα εκδώσουν στο τυπογραφείο τους την πρώτη ελληνική εφημερίδα, ενώ θα τυπώσουν την πρώτη μετάφραση στα ελληνικά και σερβικά της γαλλικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη. Θα γίνουν οι στενοί συνεργάτες του Ρήγα και μαζί με άλλους φιλελεύθερους εμπόρους και φοιτητές της πόλης θα αποτελέσουν τον επαναστατικό του κύκλο. Στόχος τους ο ξεσηκωμός των ορθόδοξων παροικιών της Βαλκανικής και η ίδρυση μιας βαλκανικής δημοκρατίας. Στο τυπογραφείο των Πουλίου στη Βιέννη θα παραμείνουν τα επαναστατικά κείμενα και τραγούδια του Ρήγα, που θα κατασχεθούν και θα καταστραφούν από τις αυστριακές αρχές μετά τη σύλληψή του στην Τεργέστη και την εκτέλεσή του από τους Τούρκους στο Βελιγράδι τον Ιούνιο του 1798.

Ο διάλογος, ένας νεωτερικός τρόπος μεταφοράς της γνώσης

Ως ιδανικό μέσο μετάδοσης των νεωτερικών ιδεών ο Ρήγας επιλέγει τον διάλογο. Στο μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου σκηνοθετεί έναν ισότιμο διάλογο ανάμεσα σε έναν δάσκαλο και έναν μαθητή. Ο μαθητής με ερωτήσεις και παρατηρήσεις συμμετέχει ενεργά στην απόκτηση της γνώσης. Ο δάσκαλος, χωρίς να ασκεί κριτική, αντιμετωπίζει με σεβασμό και ειλικρινή φροντίδα τη σκέψη του παιδιού, τροφοδοτώντας τη με νέες πληροφορίες. Η επιλογή αυτή δεν είναι τυχαία. Αποτυπώνει μια παιδαγωγική θέση του Ρήγα, άμεσα επηρεασμένη από τις νέες παιδαγωγικές μεθόδους του γαλλικού Διαφωτισμού.

Οι φυσικές αιτίες απέναντι στις δεισιδαιμονίες

Δάσκαλος και μαθητής φέρνουν επίσης αντιμέτωπους δύο κόσμους. Ο μαθητής με τις απλοϊκές ερωτήσεις του εκπροσωπεί την κοινή άποψη, τις παραδοσιακές δοξασίες, τις δεισιδαιμονίες, τον φόβο για τη φύση. Οι απαντήσεις του δασκάλου μεταφέρουν τη σύγχρονη κοσμοθεωρία. Έρχονται ανατρεπτικές αλλά και καθησυχαστικές να δώσουν νέες λύσεις, βασισμένες στη λογική και τη γνώση. Και αν η λογική οδηγεί τον άνθρωπο να επιλύει μόνος του τα προβλήματα, τότε ποιος καλύτερος δρόμος υπάρχει για την ατομική και συλλογική ελευθερία; Δεν είναι τυχαία η φράση που παραθέτει ο Ρήγας στο κεφάλαιο «Περί Γης», από ποίημα του Ελβετού γιατρού Άλμπρεχτ φον Χάλερ, η οποία συμπυκνώνει τα ριζοσπαστικά αιτήματα της εποχής και είναι ήδη δημοφιλής στους φιλελεύθερους φοιτητές της Βιέννης: «Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά».

♪ Μουσική Σύνδεση

📖 Βιβλιογραφικές Παραπομπές

Κ. Πέτσιος, Το Φυσικής Απάνθισμα του Ρήγα: Η συμβολή του στην περί φύσεως συζήτηση και η θέση του στην ιστορία της νεοελληνικής σκέψης, στο Ρήγα Βελεστινλή. Άπαντα τα σωζόμενα, τ.2, γενική επιμέλεια: Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Βουλή των Ελλήνων, Αθήνα 2002.

Ε.Σ. Στάθης, Το Σύνταγμα και ο Θούριος του Ρήγα. Το αρχικό και το τελικό κείμενο. Κριτική έκδοση, Εκδόσεις Αρμός, Αθήνα 1996.

Φ. Ηλιού, Νεοελληνικός Διαφωτισμός. Η νεωτερική πρόκληση, Ιστορία του Νέου Ελληνισμού, τ.2, Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2003.

Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, Η Γαλλική Επανάσταση κ’ η Νοτιοανατολική Ευρώπη, Πορεία, Αθήνα 2000.

Λέξεις Κλειδιά

Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δεισιδαιμονίες, Διαφωτισμός, Έμποροι, Επιστήμες, Ευρώπη, Παιδεία, Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, Παροικίες, Ταξίδια, Τυπογραφείο, Φαναριώτες