Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος

Η ώρα ήλθεν, ω Άνδρες Έλληνες! Προ πολλού οι λαοί της Ευρώπης, πολεμούντες υπέρ των ιδίων Δικαιωμάτων και Ελευθερίας αυτών, μας επροσκάλουν εις μίμησιν, αυτοί, καίτοι οπωσούν ελεύθεροι, επροσπάθησαν όλαις δυνάμεσι να αυξήσωσι την ελευθερίαν, και δι’ αυτής πάσαν αυτών την Ευδαιμονίαν.

Οι αδελφοί μας και φίλοι είναι πανταχού έτοιμοι, οι Σέρβοι, οι Σουλιώται, και όλη η Ήπειρος, οπλοφορούντες μας περιμένωσιν. Ας ενωθώμεν λοιπόν με Ενθουσιασμόν! Η Πατρίς μας προσκαλεί! […]

Αλέξανδρος Υψηλάντης

Την 24ην Φεβρουαρίου 1821. Εις το γενικόν στρατόπεδον του Ιασίου


Γλωσσάρι
καίτοι οπωσούν
: αν και κατά κάποιον τρόπο
πάσαν: κάθε
Ευδαιμονίαν: ευτυχία
μάχου: πολέμα (προστακτική του ρήματος μάχομαι)




«Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος», προκήρυξη του Αλέξανδρου Υψηλάντη (1792-1828) από το γενικό στρατόπεδο Ιασίου, με την οποία κηρύσσει την Επανάσταση, 24 Φεβρουαρίου 1821.

Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος

PDF

5 από 21

Ώρα για έρευνα!

Με μια πρώτη ματιά!

Πώς θα περιγράφατε το έγγραφο αυτό; χειρόγραφο ή τυπωμένο; ευανάγνωστο ή δυσανάγνωστο;

Τι είδους έγγραφο είναι: δημόσιο, ιδιωτικό, άρθρο, ομιλία, επιστολή, λογοτεχνικό κείμενο, άλλο…;

Ποιος το συνέταξε;

Πότε;
Πού;

Σε ποιον/ποιους απευθύνεται;

Και τώρα ελάτε λίγο πιο κοντά!

Εντοπίστε τις λέξεις που έχουν γραφτεί με κεφαλαίο.

Σας βοηθούν να γράψετε μια φράση που να παρουσιάζει την κύρια ιδέα του κειμένου;

Ποιος είναι ο σκοπός της προκήρυξης αυτής;

Αν το κείμενο το είχε εκφωνήσει ο Υψηλάντης, ποιες λέξεις πιστεύετε ότι θα τόνιζε με τη φωνή του και γιατί;

Πίσω από τις λέξεις κρύβεται μια εποχή! Ας ταξιδέψουμε ως εκεί!

Γνωρίζετε ήδη κάτι για την ιστορική στιγμή που κυκλοφόρησε η προκήρυξη του Υψηλάντη;

Ποιοι είναι οι «λαοί της Ευρώπης» που πολέμησαν για τα δικαιώματα και την ελευθερία τους;

Ποιο ρόλο φαίνεται να αναλαμβάνει ο συγγραφέας με το κείμενο αυτό;

Ποιες λέξεις επιλέγει για να δημιουργήσει στους αναγνώστες την αίσθηση ότι ανήκουν σε μια ομάδα;

Με ποια επιχειρήματα επιχειρεί να τους εμψυχώσει;

Η προκήρυξη καλεί τους Έλληνες να διεκδικήσουν την Ελευθερία που οδηγεί στην Ευδαιμονία. Ποια αγαθά θεωρείτε ότι μπορεί να περιλαμβάνει η λέξη Ευδαιμονία;

Σημειώστε κάτι που δεν γνωρίζατε πριν μελετήσετε αυτό το έγγραφο.

🔍

Ο συντάκτης μιας προκήρυξης που άλλαξε τα πάντα

Χειμώνας του 1819 στην Αγία Πετρούπολη. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, o έμπιστος υπασπιστής του τσάρου Αλέξανδρου Α' δέχεται τις πρώτες διστακτικές επισκέψεις από τα μέλη μιας μυστικής οργάνωσης. Στην Οδησσό, όπως τον ενημερώνουν, κάποιοι Έλληνες έμποροι έχουν οργανωθεί σε «Εταιρεία» με σκοπούς εκπαιδευτικούς, για την πνευματική αναγέννηση του Γένους. Δεν θα τον ξαφνιάσει καθόλου η πρωτοβουλία αυτή. Ο συνονόματος παππούς του, Φαναριώτης ηγεμόνας στη Βλαχία, είχε ιδρύσει πολλά ελληνικά σχολεία στις Παραδουνάβιες ηγεμονίες και είχε μελετήσει τους αρχαίους συγγραφείς και τα φιλοσοφικά και πολιτικά κείμενα του Διαφωτισμού. Στο οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον εκτιμούν βαθιά την παιδεία, αγαπούν τις τέχνες και συγκινούνται από τις φιλελεύθερες ιδέες. Ο ίδιος, όπως και αρκετοί φίλοι του, στρατιωτικοί και εκείνοι στον ρωσικό στρατό, είναι ήδη ενταγμένοι σε άλλες μυστικές εκπαιδευτικές ή θρησκευτικές οργανώσεις με στόχο να εργαστούν για τη βελτίωση της ζωής των λαών της Οθωμανικής και της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, μέσα από τη μόρφωση και τις χριστιανικές αρχές. Η ψυχή του είναι έτοιμη να ακούσει το μεγάλο μυστικό των εμπόρων της Οδησσού, κι ας μην του το αποκαλύπτουν ακόμα. Άλλωστε κι εκείνοι γι’ αυτό τον πλησιάζουν. Υπολογίζουν στην αριστοκρατική του καταγωγή, στο κύρος του ως αξιωματικού του ρωσικού στρατού, την εμπειρία και το γνωστό του θάρρος. Από τα δεκαπέντε του είναι στρατιωτικός. Στη μάχη έχει μάλιστα θυσιάσει το δεξί του χέρι, αποδεικνύοντας τη γενναιότητα και την αφοσίωσή του στον Τσάρο. Κι εκείνος του το έχει ανταποδώσει με αξιώματα και την εμπιστοσύνη του. Δεν του ζήτησε τυχαία να τον συνοδεύσει στο μεγάλο Συνέδριο της Βιέννης το 1814. Έτσι, άθελά του ίσως, του έδωσε την ευκαιρία να μοιραστεί με Έλληνες από όλη την Ευρώπη τις ανησυχίες του για την τύχη του Γένους αλλά και να παρατηρήσει τις έντεχνες και αδιόρατες κινήσεις με τις οποίες ο Ιωάννης Καποδίστριας, πρωταγωνιστικό μέλος της ρωσικής διπλωματικής αποστολής, φρόντιζε το εθνικό ζήτημα. Κι όλα αυτά την ώρα που οι μονάρχες της Ευρώπης υπέγραφαν αυστηρά μέτρα ενάντια σε οποιαδήποτε φιλελεύθερη κίνηση των λαών.

Όταν πια τον Απρίλιο του 1820 ο Εμμανουήλ Ξάνθος θα του αποκαλύψει το πραγματικό σχέδιο της Φιλικής Εταιρείας θα θεωρήσει ότι ήρθε η σειρά του να κάνει το χρέος του. Ζυγίζει τα δεδομένα. Το δίκτυο των Φιλικών απλώνεται από τις Ηγεμονίες ως τους προεστούς του Μοριά και των νησιών του Αιγαίου. Στην Ήπειρο ο Αλή Πασάς έχει ήδη εξεγερθεί ενάντια στην Πύλη και φαίνεται ότι είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με τους Έλληνες. Το ίδιο και άλλοι χριστιανικοί λαοί στα Βαλκάνια, Βλάχοι, Σέρβοι, Βούλγαροι. Όσο για τη Ρωσία, ως προστάτιδα των χριστιανικών πληθυσμών της περιοχής, αν δεν υποστηρίξει, σίγουρα δεν θα εμποδίσει το κίνημα. Λείπει μόνο ένας αρχηγός, ικανός να σταθεί μπροστά, αφού ο Καποδίστριας αρνήθηκε την αρχηγία, αμφιβάλλοντας για την καταλληλότητα της στιγμής. Εκείνος; Θα δεχόταν να αναλάβει την ηγεσία της Φιλικής Εταιρείας και την αρχηγία της Επανάστασης; Στα 28 του χρόνια ο Υψηλάντης θα αποφασίσει παράτολμα ίσως ή παράφορα να σηκώσει την τεράστια ευθύνη του ριψοκίνδυνου αλλά και μεγαλειώδους εγχειρήματος. Πιστεύοντας στις δυνάμεις των Ελλήνων αλλά και στην υποστήριξη της Ρωσίας, φορώντας τη στολή του Ρώσου αξιωματικού, θα περάσει με την επαναστατική του ομάδα τον ποταμό Προύθο, το φυσικό σύνορο της Ρωσίας με την αυτόνομη Βλαχία. Στο Ιάσιο, στις 24 Φεβρουαρίου 1821 θα εκδώσει την επαναστατική προκήρυξη με τίτλο «Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος». Οι λέξεις που θα διαλέξει δεν είναι βέβαια τυχαίες. Προμηνύουν τη νέα εποχή που θα τα αλλάξει όλα. Η επανάσταση ξεκινά και οι Ραγιάδες θα γίνουν Έλληνες πολίτες. Ας μελετήσουμε τις πρώτες φράσεις του κειμένου αυτού πιο προσεκτικά.

❃ Μικρά Σχόλια ❃

«Εις το γενικόν στρατόπεδον του Ιασίου»

Τους τελευταίους εννέα μήνες, αφού ορίστηκε και ο Αρχηγός, οι προετοιμασίες της Φιλικής Εταιρείας είναι πυρετώδεις. Οι εταίροι στην Οδησσό συγκεντρώνουν χρήματα από εύπορους ομογενείς της Νότιας Ρωσίας, αγοράζουν όπλα και τα μεταφέρουν στο Ιάσιο, όπου με τη συνεργασία του ηγεμόνα της Μολδαβίας Μιχαήλ Σούτσου συστήνεται το γενικό στρατόπεδο των επαναστατών. Εκεί θα συγκεντρωθούν όλοι και θα συνταχθεί η προκήρυξη. Το αρχικό σχέδιο είναι η Επανάσταση να ξεκινήσει από την Πελοπόννησο όπου και θα φτάσει ο Υψηλάντης με πλοίο από την Τεργέστη. Τελικά όμως το σχέδιο αλλάζει από τον Υψηλάντη, καθώς η Μολδοβλαχία μοιάζει να είναι πιο καλή επιλογή. Χάρη στο καθεστώς αυτονομίας της, τα οθωμανικά στρατεύματα δεν μπορούν να εισβάλουν χωρίς την άδεια της γειτονικής Ρωσίας. Τα ετοιμοπόλεμα τοπικά επαναστατικά κινήματα άλλων χριστιανικών εθνοτήτων καθώς και οι Φαναριώτες ηγεμόνες θα τους υποστηρίξουν. Θα δεχτεί όμως τελικά η Ρωσία, παραβιάζοντας τη συμφωνία της Ιερής Συμμαχίας, να προστατέψει μια φιλελεύθερη εξέγερση; Θα τους υποστηρίξουν οι μεγάλοι γαιοκτήμονες της περιοχής; Και παρότι οι ένοπλοι των άλλων εθνοτήτων ακολουθούν πάντα πιστά τους τοπικούς τους αρχηγούς, θα πειθαρχήσουν σε έναν κεντρικό σχεδιασμό των επιχειρήσεων που θα έχει αποφασιστεί από τον Υψηλάντη και τους Φιλικούς; Τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν τελικά σύμφωνα με το σχέδιο. Τον Σεπτέμβριο του 1821 η επανάσταση στις Ηγεμονίες θα σβήσει με τραγικό τρόπο. Ήδη όμως από τον Μάρτιο ο Αγώνας είχε φουντώσει στην Πελοπόννησο, και εκεί θα φθάσει ένας άλλος Υψηλάντης, ο αδελφός του Δημήτριος.

«Μάχου υπέρ Πίστεως»

Πρώτο ιδανικό του αγώνα η χριστιανική πίστη. Προτάσσεται δίνοντας θάρρος και δύναμη. Προβάλλει ως κυρίαρχο στοιχείο αναγνώρισης και σύνδεσης των αγωνιστών αλλά και όλου του ελληνικού πληθυσμού μέσα και έξω από τα όρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Και είναι στ’ αλήθεια, καθώς σε όλους τους αιώνες της Οθωμανικής κυριαρχίας η διοίκηση διέκρινε τους υπηκόους της όχι σύμφωνα με την καταγωγή αλλά σύμφωνα με το «Μιλλέτ», την ξεχωριστή δηλαδή θρησκευτική τους πίστη.

«…και πατρίδος»

Η δεύτερη λέξη της προκήρυξης έρχεται από πολύ μακριά. Είναι η αρχαία ελληνική λέξη «πατρίς». Θα τη δανειστούν από την αρχαιότητα πρώτοι οι Γάλλοι επαναστάτες του 1789 και θα την επαναφέρουν στη νεότερη ιστορία μέσα από τις διακηρύξεις τους. Θα έχει όμως πια και ένα νέο νόημα συνδεδεμένο με την αρχή μιας νέας εποχής. Δεν θα αναφέρεται μόνο στον τόπο γέννησης ή καταγωγής. Δεν θα περιγράφει μόνο τους στενούς οικογενειακούς ή τοπικούς δεσμούς που τόσο ισχυρά συνδέουν τους ανθρώπους όταν ζουν σε μεγάλες αυτοκρατορίες, ανάμεσα σε άλλους με διαφορετικά θρησκεύματα, παραδόσεις και γλώσσες. Τώρα η λέξη πατρίς θα συνδεθεί με την ιδέα του έθνους που μόλις αναδύεται. Θα συμπεριλάβει νέες συνεκτικές σχέσεις, όπως το κοινό ιστορικό παρελθόν, τον κοινό πολιτισμό, την κοινή θρησκεία, την κοινή γλώσσα. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης που σε ένα νεανικό ποίημά του νοσταλγικά ταύτιζε την πατρίδα με το πατρικό του σπίτι, τώρα στην προκήρυξή του περιγράφει έναν πολύ μεγαλύτερο χώρο. Έναν ιδεατό χώρο που περιλαμβάνει όλους τους Έλληνες, ανεξάρτητα από γεωγραφικούς ή τοπικούς προσδιορισμούς. Το όραμα της απελευθέρωσης του Έθνους είναι πλέον διαμορφωμένο.

«Άνδρες Έλληνες»

Με την επίκληση «ω Άνδρες Έλληνες» καλεί ο Υψηλάντης στα όπλα. Σίγουρα η λέξη «Έλλην» που διέσωσε η ελληνική γλώσσα έχει κάνει κι αυτή ένα μεγάλο ταξίδι μέσα στους αιώνες. Από τις ελληνικές πόλεις - κράτη που αντιμετώπισαν από κοινού τους Πέρσες έως την εποχή της πολυπολιτισμικής Βυζαντινής Αυτοκρατορίας όταν η εξάπλωση του χριστιανισμού παραμέρισε τον χαρακτηρισμό «Έλλην» ως ταυτόσημο του «ειδωλολάτρης», ο προσδιορισμός δεν έμεινε σταθερός και υπήρξαν διαδοχικές εναλλαγές στον τρόπο αναφοράς του ελληνικού πληθυσμού. «Ρωμαίοι» οι χριστιανοί ορθόδοξοι κάτοικοι της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας αλλά και «Γραικοί» για να ξεχωρίζουν από τους Δυτικούς μετά τη διαίρεση. Ως «Ρωμιοί» και «Γραικοί» θα ζήσουν και μέσα στην Οθωμανική επικράτεια. Θα προστεθούν επίθετα όπως αυτό του «χριστιανού ραγιά», του υποτελή δηλαδή στον Σουλτάνο, από την αραβική λέξη «raya» που σημαίνει το κοπάδι. Διάσπαρτοι σε όλη τη Βαλκανική και τις παροικίες στην Ευρώπη θα ξεχωρίζουν επίσης από το επάγγελμα, την οικογένεια ή τον τόπο γέννησής τους. Την αρχαία ταυτότητα του «Έλληνα» θα χρησιμοποιήσουν πάλι οι διανοούμενοι έμποροι και λόγιοι, που μέσα από το κίνημα του Διαφωτισμού θα μελετήσουν τους αρχαίους κλασικούς συγγραφείς. Θα προβάλουν όμως στον προσδιορισμό αυτόν ένα νέο επαναστατικό νόημα. Το βασισμένο στην Ιστορία δικαίωμά τους ως Έλληνες να ανήκουν στα ελεύθερα πολιτισμένα έθνη της Ευρώπης.

«Οι λαοί της Ευρώπης»

Ποιοι είναι όμως οι λαοί της Ευρώπης, που όπως αναφέρει η προκήρυξη πολεμούν για τα δικαιώματα και την ελευθερία τους και καλούν τους Έλληνες να τους μιμηθούν; Η Ελληνική Επανάσταση ξεσπά σε μια χρονική στιγμή που έχει χαρακτηριστεί από τους ιστορικούς ως η εποχή των επαναστάσεων. Από τα μέσα του 18ου έως τα μέσα του 19ου αιώνα είναι ίσως η πιο δυναμική περίοδος στην ιστορία της ανθρώπινης σκέψης, μια εποχή νέων ιδεών και υψηλών ιδανικών. Στον ευρωπαϊκό χώρο, οι ιδέες του Διαφωτισμού διαπνέουν τη Γαλλική Επανάσταση του 1789, μέσα από την οποία οι Γάλλοι εναντιώνονται στον Βασιλιά, ιδρύουν δημοκρατία και διακηρύσσουν τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη. Οι ριζοσπαστικές ιδέες πλημμυρίζουν σαν κύμα την υπόλοιπη Ευρώπη και τα Βαλκάνια επηρεάζοντας τους διανοούμενους, τους λόγιους, τους φοιτητές και τους εμπόρους που ταξιδεύουν ή ζουν στις περιοχές αυτές. Σημαντικό ρόλο στη διάδοση των ιδεών θα διαδραματίσουν κι οι επεκτατικοί πόλεμοι του Ναπολέοντα. Παράλληλα, λίγους μήνες πριν από την έκδοση της προκήρυξης του Υψηλάντη έχουν ξεσπάσει εξεγέρσεις στην Ισπανία και τη Νότια Ιταλία. Οι εξεγέρσεις αυτές έχουν φιλελεύθερα αιτήματα όπως ελευθερία, πολιτικά και ατομικά δικαιώματα, καθώς αμφισβητούν τα απολυταρχικά καθεστώτα της εποχής τους.

«πάσαν αυτών την Ευδαιμονίαν»

Μοιάζει απλό σήμερα αλλά ήταν τότε; Οι φιλόσοφοι του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού χρειάστηκε να αγωνιστούν για να εδραιώσουν το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να απολαμβάνει τα αγαθά της επίγειας ζωής. Η απελευθέρωση από τον φόβο και τη δεισιδαιμονία δεν ήταν εύκολος στόχος. Μέσα από βιβλία, κείμενα, διακηρύξεις, συγκρούσεις και επαναστάσεις διατύπωσαν την πεποίθηση ότι ο άνθρωπος έχει τη δύναμη για πρόοδο και για γνώση και μπορεί να οδηγηθεί στην ευημερία, τον πολιτισμό και την ευδαιμονία μέσα από τη λογική, την ατομική και συλλογική ελευθερία. Οι νεωτερικές αυτές ιδέες επηρέασαν και τους διανοούμενους του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Για τους Έλληνες ο δρόμος για την Ευδαιμονία περνούσε μόνο μέσα από την Ελευθερία του Έθνους.

📖 Βιβλιογραφικές Παραπομπές

Γ. Γιαννόπουλος, Αλέξανδρος και Δημήτριος Υψηλάντης, Οι Ιδρυτές της Νεότερης Ελλάδας, Ιστορική Βιβλιοθήκη, Τα Νέα, Αθήνα 2010.

Λ. Δρούλια, Ελληνική Αυτοσυνειδησία. Μια πορεία γεμάτη λέξεις και σημασίες, Ιστορία του Νέου Ελληνισμού, τ.2, Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2003.

Σ. Π. Παπαγεωργίου, «Πρώτο Έτος της Ελευθερίας». Από τις Παρίστριες ηγεμονίες στην Επίδαυρο, Ιστορία του Νέου Ελληνισμού, τ.3, Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2003.

Π. Πιζάνιας, Από ραγιάς Έλληνας πολίτης. Διαφωτισμός και Επανάσταση 1750-1832, Η Ελληνική Επανάσταση του 1821. Ένα ευρωπαϊκό γεγονός, Κέδρος, Αθήνα 2009.

Λέξεις Κλειδιά

Ανθρώπινα Δικαιώματα, Διαφωτισμός, Εθνική Ταυτότητα, Ευρώπη, Καποδίστριας, Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, Σύμβολα, Υψηλάντης, Φαναριώτες, Φιλική Εταιρεία, Χειρόγραφο