1, 2. Σηματολόγιο από τη ναυαρχίδα του επαναστατικού στόλου «Θεμιστοκλής», των αδελφών Ιάκωβου (1782-1829) και Εμμανουήλ (1784-1831) Τομπάζη, υδατογραφία σε χαρτί, 33x23 εκ., δωρεά Στέφανου Ξενόπουλου. | 3. Τηλεσκόπιο της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας (1776(;)-1825), πιθανόν από το πλοίο της «Αγαμέμνων», ορείχαλκος, κρύσταλλο, 65x132 εκ., κατασκευάστηκε στη Γαλλία από τον οπτικό Noël-Jean Lerebours, δωρεά Ελένης Μπούμπουλη. | 4, Πυξίδα του Ανδρέα Μιαούλη (1769-1835), oρείχαλκος, διάμ. 15,5 εκ., κατασκευάστηκε στο Λονδίνο από τον οίκο Dollond, δωρεά του πρίγκιπα Γεώργιου, Ύπατου Αρμοστή Κρήτης


Πάνω στα πλοία

PDF

10 από 21

Ώρα για έρευνα!

Με μια πρώτη ματιά!

Ποιες λέξεις θα επιλέγατε για τα αντικείμενα αυτά;

Xειροποίητο, βιομηχανικό, επιστημονικό, διακοσμητικό, περίεργο, εντυπωσιακό, απειλητικό, λιτό, περίτεχνο

Ποια αναγνωρίζετε και ποια σας είναι άγνωστα;

Μπορείτε να κάνετε κάποιες πρώτες υποθέσεις για τη χρήση τους;

Και τώρα ελάτε λίγο πιο κοντά!

Από τι είδους υλικά είναι φτιαγμένα;

Σίδερο, ασήμι, χρυσός, χαλκός, κοράλια, γυαλί, κόκκαλο, χαρτί, ξύλο, πέτρα, δέρμα, ύφασμα, πηλός, πλαστικό

Ποια από τα αντικείμενα ήταν απαραίτητα στον καπετάνιο την ώρα της πλεύσης;

Ποιο από τα αντικείμενα θα ήταν χρησιμότερο σε περίπτωση μεγάλης θαλασσοταραχής;

Ποια από τα αντικείμενα θα ήταν απαραίτητα σε έναν ναύαρχο για να συντονίσει μια ναυμαχία; 


Ποια από τα αντικείμενα δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τη νύχτα;


Αναζητήστε στις λεζάντες των αντικειμένων τα ονόματα που έδωσαν στα καράβια τους η Μπουμπουλίνα και οι αδελφοί Τομπάζη.
Τι συμβολισμούς μπορεί να κρύβουν;

Γνωρίζετε ήδη κάτι για τους ιδιοκτήτες των αντικειμένων;
Αν ναι, σημειώστε μια χαρακτηριστική λέξη για τον καθένα.
Ιάκωβος και Εμμανουήλ Τομπάζης:
Ανδρέας Μιαούλης:
Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα:Ο εξοπλισμός τον καραβιών αποκαλύπτει μια εποχή! Ας ταξιδέψουμε ως εκεί!

Σε μια εποχή που τα περισσότερα πράγματα κατασκεύαζαν χέρια και όχι μηχανές, τι είδους τεχνίτες ή εργαστήρια πιστεύετε ότι θα εργάστηκαν για να ολοκληρωθούν τα συγκεκριμένα αντικείμενα;Αναζητήστε στο υλικό αυτό ή σε άλλες πηγές πληροφορίες για τους ιδιοκτήτες των αντικειμένων. Ερευνήστε τις περιοχές που έζησαν, τους τόπους που κινήθηκαν, τις ασχολίες τους, τον ρόλο τους στην Επανάσταση. Υπάρχουν κοινά στοιχεία που τους συνδέουν;
🔍

Τα πλοία των Ελλήνων

Πώς δημιουργήθηκε ο ετοιμοπόλεμος επαναστατικός στόλος των Ελλήνων το 1821; Ήδη από τα μέσα του 18ου αιώνα τα νησιά του Αιγαίου μοιάζουν με μικρά ναυτικά κράτη, σχεδόν αυτόνομα. Οι Έλληνες ναυτικοί είναι υπήκοοι της δεσποτικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά πάνω στα καράβια τους αισθάνονται ελεύθεροι και πολίτες του κόσμου. Ταξιδεύουν ακολουθώντας το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, πωλούν και αγοράζουν εμπορεύματα κλείνοντας τις δικές τους συμφωνίες, ιδρύουν γραφεία και πρακτορεία σε ευρωπαϊκά λιμάνια για να διευκολύνουν τη δραστηριότητά τους, συγκεντρώνουν χρήματα, γνώσεις και εμπειρίες. Όταν τα κέρδη τούς επιτρέπουν να αυξήσουν τα καράβια τους προτιμούν να συνεταιρίζονται. Αγοράζουν μερίδια ιδιοκτησίας σε περισσότερα πλοία ώστε να μην ζημιώνονται ολοκληρωτικά σε περίπτωση καταστροφής κάποιου από αυτά. Καταρτίζουν οι ίδιοι τα συμφωνητικά της συνεργασίας τους περιγράφοντας τα ξεχωριστά μερίδια και τους κανόνες λειτουργίας του κάθε καραβιού. Συνεταιρικά αγοράζουν το εμπόρευμα για κάθε ταξίδι και μετά την πώληση μοιράζονται ανάλογα τα κέρδη. Είναι ταυτόχρονα καραβοκύρηδες και έμποροι. Μεταφέρουν δημητριακά, λάδι, κρασί, μέλι καθώς και βαμβάκι, μαλλί, μετάξι, δέρματα. Ο καπετάνιος επιλέγει με προσοχή το πλήρωμα. Προτιμά έμπιστους και πεπειραμένους ναυτικούς, ικανούς να ανταποκριθούν σε κάθε ανάγκη του ταξιδιού. Να γνωρίζουν τους θαλάσσιους δρόμους και να διαβάζουν τους χάρτες, όμως να επισκευάζουν και τις βλάβες εν πλω σώζοντας το πλοίο στις δύσκολες στιγμές. Καπετάνιοι και πληρώματα έχουν όλοι το μερίδιό τους στα κέρδη αλλά και στις ζημιές του ταξιδιού. Γι’ αυτό ενώ ακολουθούν πιστά τις εντολές του πλοιάρχου, οι ναύτες συμμετέχουν στις αποφάσεις και είναι έτοιμοι να δώσουν και τη ζωή τους για το καράβι. Άλλωστε, στα ταξίδια τους δεν «σπουδάζουν» μόνο τη θάλασσα και το εμπόριο αλλά και τον πόλεμο. Τα εμπορικά σκαριά είναι οπλισμένα με όπλα και κανόνια, έτοιμα να συγκρουστούν με πειρατές και να σπάσουν τους ναυτικούς αποκλεισμούς των λιμανιών που βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες. 

Νησιά όπως η Ύδρα, οι Σπέτσες, τα Ψαρά, η Κάσος αποκτούν πολλά καράβια και αναδεικνύονται μέσα στον 18ο αιώνα σε ισχυρές ναυτικές και εμπορικές δυνάμεις. Σημαντικός ναυτότοπος είναι επίσης το Γαλαξείδι με μεγάλο στόλο και ναυπηγείο. Ήταν και το Μεσολόγγι του οποίου την ανάπτυξη αναχαίτισε η υπερφορολόγηση των πλοίων του από τον Αλή Πασά στις αρχές του 19ου αιώνα. Η ευημερία που κατακτούν οι καραβοκύρηδες επεκτείνεται και στον στεριανό πληθυσμό. Ναυπηγεία, καταστήματα, εργαστήρια τροφίμων και αποθήκες προσφέρουν εργασία σε εργάτες και τεχνίτες. Οι δασμοί που πληρώνουν τα καράβια στα λιμάνια όπου δένουν, αυξάνουν σημαντικά τα έσοδα των κοινοτήτων. 

Η τεράστια άνθηση της ναυτιλίας θα διακοπεί ξαφνικά τα τελευταία πέντε χρόνια πριν από την Επανάσταση. Με το τέλος των Ναπολεόντειων πολέμων τα ευρωπαϊκά καράβια θα ξαναμπούν ελεύθερα στο εμπόριο, προκαλώντας στον ναυτικό κόσμο του Αιγαίου μεγάλη οικονομική κρίση. Τα πλοία θα μείνουν δεμένα στα λιμάνια και οι ναύτες άνεργοι. Είναι άραγε τυχαίο ότι τη δύσκολη αυτή εποχή πλοιοκτήτες, καπετάνιοι, αλλά και απλοί ναυτικοί θα αρχίσουν σταδιακά να μυούνται στη Φιλική Εταιρεία; Έχουν την οικονομική δύναμη, την ελεύθερη συνείδηση, τη ναυτοσύνη, έχουν και τα καράβια. Με το ξέσπασμα της Επανάστασης, είναι εκείνοι που θα παρακινήσουν τους συντοπίτες τους να μπουν στον Αγώνα, μετατρέποντας εύκολα τα οπλισμένα πλοία τους σε πολεμικά. Κάποιοι μάλιστα θα συμμετάσχουν συνεχίζοντας παράλληλα τα εμπορικά ταξίδια. Αυτός θα είναι ο ελληνικός επαναστατικός στόλος. Αψηφώντας τους κινδύνους με την ασύγκριτη γενναιότητα των πληρωμάτων του, θα σπάσει τους αποκλεισμούς των πολιορκημένων περιοχών μεταφέροντας τρόφιμα και όπλα στους στερημένους κατοίκους. Θα εμποδίσει τους ανεφοδιασμούς της εχθρικής στρατιάς υποστηρίζοντας τις χερσαίες επιχειρήσεις. Θα προκαλέσει τον τρόμο και πρωτοφανείς φθορές στον οργανωμένο πολεμικό στόλο της μεγάλης αυτοκρατορίας. Θα συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχία του μεγάλου σκοπού. Στα τιμόνια τις ηγετικές θέσεις θα πάρουν έμπειροι καπετάνιοι και καραβοκύρηδες, όπως ο Ιάκωβος Τομπάζης, ο Ανδρέας Βώκος, γνωστός ως Μιαούλης, και μια ξεχωριστή γυναίκα, η Λασκαρίνα Πινότση, πιο γνωστή ως Μπουμπουλίνα. 

❃ Μικρά Σχόλια ❃

Το ταξίδι με τα πανιά

Σε μια εποχή που όλα τα πλοία κινούνται με πανιά, ο άνεμος είναι η κυρίαρχη δύναμη κάθε ταξιδιού και η απόλυτη προϋπόθεση για την επιτυχία ή την αποτυχία του. Σε συνθήκες άπνοιας το καράβι παραμένει στο λιμάνι ή χειρότερα, ακίνητο στο πέλαγος. Αντίθετα, ένας ευνοϊκός αέρας του επιτρέπει να αναπτύξει ταχύτητα μειώνοντας τη διάρκεια του ταξιδιού. Οι ισχυροί άνεμοι απειλούν τα πάντα: το εμπόρευμα, το σκαρί, τις ζωές των ναυτών. Αυτός είναι κι ο λόγος που τα ταξίδια αλλά και οι ναυτικές επιχειρήσεις στη διάρκεια της Επανάστασης γίνονται από την άνοιξη έως την αρχή του φθινοπώρου. Ένα ταξίδι περιέχει πάντα το απρόβλεπτο και μπορεί να διαρκέσει πολλές εβδομάδες. Απαραίτητοι σύμμαχοι κατά την πλεύση είναι τα επιστημονικά όργανα ναυσιπλοΐας της εποχής, όπως πυξίδες, αστρολάβοι, εξάντες, χάρτες, κουμπάσα (παχύμετρα), κλεψύδρες και τηλεσκόπια, που εξασφαλίζουν στα πλοία τον προσδιορισμό του τόπου και του χρόνου. 

Η πυξίδα του Ανδρέα Μιαούλη

Η πυξίδα του Υδραίου ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη είναι κατασκευασμένη στο Λονδίνο, από έναν φημισμένο οπτικό και εφευρέτη φακών της εποχής. Πρόκειται για ένα πολύτιμο ναυτικό όργανο που συνδυάζει τη λειτουργία της πυξίδας και του ηλιακού ρολογιού. Βοηθά τον ικανό καπετάνιο να συνδυάσει τις πληροφορίες για να βρει τον προσανατολισμό του και την ακριβή θέση του καραβιού του στον χάρτη, όταν στην απέραντη θάλασσα η στεριά δεν φαίνεται πουθενά. Το πρώτο ταξίδι στη θάλασσα ο Μιαούλης το έκανε σε ηλικία 10 ετών, ακολουθώντας τον πατέρα του σε εμπορικά ταξίδια, κι έτσι στα 15 του είχε ήδη εμπειρία από την πειρατική δράση στη Μεσόγειο. Το όνομα Μιαούλης πήρε από το πρώτο του πλοίο, το οθωμανικό «Μιαούλ» με το οποίο ξεκίνησε τη δική του εμπορική δραστηριότητα. Το 1821, όταν ο Αντώνιος Οικονόμου κηρύττει την Επανάσταση στην Ύδρα, εκείνος βρίσκεται στην ομάδα των προκρίτων του νησιού που θεωρούν πρόωρη μια τέτοια κίνηση. Ακολουθεί διστακτικά, ενισχύοντας αρχικά τον Αγώνα μόνο οικονομικά αλλά τον Ιανουάριο του 1822, μετά από την παραίτηση του Ιάκωβου Τομπάζη, εκλέγεται ναύαρχος του υδραίικου στόλου και εντάσσεται δυναμικά στην κοινή προσπάθεια. Χάρη στις στρατηγικές ικανότητες και το σθένος του αναλαμβάνει σύντομα τη θέση του αρχηγού ολόκληρου του ελληνικού στόλου. Ανάμεσα στις μεγάλες επιτυχίες του είναι η νίκη στη ναυμαχία του Γέροντα τον Αύγουστο του 1824, ενώ λίγο νωρίτερα τον Ιούνιο, δεν είχε καταφέρει να φτάσει εγκαίρως για να υπερασπιστεί τα Ψαρά, λόγω των εμφύλιων συγκρούσεων που εμπόδιζαν τις συντονισμένες επιχειρήσεις των επαναστατών. Ο ρόλος του υπήρξε ανεκτίμητος στον ανεφοδιασμό του πολιορκημένου Μεσολογγίου το 1825 και 1826. Με οδηγία του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια το 1828 αναλαμβάνει την καταστολή της πειρατείας στο Αιγαίο, ενώ το 1829 συμμετέχει στην ανακατάληψη του Μεσολογγίου. Γρήγορα όμως συντάσσεται με την αντιπολίτευση των καραβοκύρηδων της Ύδρας και πρωτοστατεί σε ανοιχτή σύγκρουση με τον Κυβερνήτη. Το 1831 στον ναύσταθμο του Πόρου, θα πυρπολήσει δύο από τα εντυπωσιακότερα πολεμικά πλοία του νεοσύστατου εθνικού στόλου, τη φρεγάτα «Ελλάς» και την κορβέτα «Σπέτσες». Την επόμενη χρονιά, θα ταξιδέψει στο Μόναχο ως μέλος της αντιπροσωπείας που θα προσφέρει το στέμμα του Ελληνικού Βασιλείου στον νεαρό πρίγκιπα Όθωνα της Βαυαρίας. 

Το σηματολόγιο της ναυαρχίδας «Θεμιστοκλής» των αδελφών Τομπάζη

Το σηματολόγιο, το μικρό αυτό χειρόγραφο βιβλιαράκι, είναι ένα πολύτιμο και απόρρητο έγγραφο που φυλασσόταν σε ειδικό ασφαλές κιβώτιο στο πλοίο. Ήταν απαραίτητο σε κάθε πλοίαρχο, καθώς εξασφάλιζε την επικοινωνία του με τα άλλα καράβια του στόλου από μακριά. Περιλαμβάνει μια σειρά από σινιάλα, δηλαδή σημαίες με πολύχρωμα σχήματα, και περιγράφει αναλυτικά τις εντολές στις οποίες αντιστοιχεί καθένα από αυτά. Μοιάζει με κρυπτογραφικό λεξικό ενός μυστικού κώδικα. Οι ναύτες στα πλοία του στόλου αναγνώριζαν από μακριά τα σινιάλα του ναυάρχου την ώρα της πλεύσης ή της ναυμαχίας και ακολουθούσαν τις οδηγίες του. Το βιβλίο των σινιάλων έπρεπε βέβαια να διατηρείται μυστικό. Αν ο κώδικας γινόταν αντιληπτός από τα εχθρικά πλοία, το σηματολόγιο έπρεπε να αλλάξει αμέσως. Τη νύχτα, όταν οι σημαίες δεν ήταν πια ορατές, τα σινιάλα δίνονταν με ήχους ή φωτεινά φανάρια. 

Το συγκεκριμένο σηματολόγιο ανήκε στο πλοίο «Θεμιστοκλής» των Υδραίων καραβοκύρηδων Ιάκωβου και Εμμανουήλ Τομπάζη. Δραστήριοι έμποροι και πρόκριτοι στο νησί κατά τα προεπαναστατικά χρόνια, οι Τομπάζηδες ταξίδευαν σε όλη τη Μεσόγειο. Συνταξιδιώτες τους περιγράφουν ότι όποτε το καράβι τους έφτανε σε κάποιο νέο λιμάνι και ενώ οι υπόλοιποι ξεκουράζονταν, εκείνοι περιδιάβαιναν στις πόλεις γεμάτοι περιέργεια. Κρατούσαν σημειώσεις για ό,τι τους εντυπωσίαζε στον τρόπο ζωής, τα καταστήματα, τα εμπορεύματα, τις τέχνες αναζητώντας παράλληλα νέες επιχειρηματικές ιδέες. Από τις παραμονές του Αγώνα ο Ιάκωβος Τομπάζης είναι Φιλικός και μάλιστα γίνεται έφορος της Φιλικής Εταιρείας στην Ύδρα. Χωρίς δισταγμό ακολουθεί το επαναστατικό σύνθημα στο νησί προσφέροντας τα καράβια του στον Αγώνα. Το πλοίο «Θεμιστοκλής» ορίζεται ναυαρχίδα του υδραίικου στόλου, ενώ ο ίδιος εκλέγεται ναύαρχος. Είναι ακόμα εκείνος που προτρέπει τους συντοπίτες του να χρησιμοποιήσουν πυρπολικά στη δράση τους. 

Το τηλεσκόπιο μιας γυναίκας 

Το τηλεσκόπιο ανήκε στη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και προέρχεται πιθανόν από το πλοίο της «Αγαμέμνων». Εξοπλισμός ακριβός αλλά απαραίτητος, κατασκευαζόταν από μεγάλους ευρωπαϊκούς οίκους οπτικών, μαζί με τις πυξίδες και τα κιάλια. Οι πολυταξιδεμένοι ναυτικοί χάρη στα τηλεσκόπια αναγνώριζαν τις κοντινές στεριές και μπορούσαν να πλεύσουν με ασφάλεια χωρίς να χρειάζεται να διαβάσουν τον χάρτη.

Το σπουδαίο καράβι «Αγαμέμνων» κληρονομεί η Μπουμπουλίνα από τον πρώτο της σύζυγο. Παραμονές του ξεσηκωμού το εξοπλίζει και με πλοίαρχο τον γιο της, συμμετέχει στον ναυτικό αποκλεισμό του Ναυπλίου την άνοιξη του 1821. Γυναίκα με ισχυρή προσωπικότητα, έζησε στο δυναμικό περιβάλλον των νησιών αλλά και κάτω από δύσκολες συνθήκες. Όταν εκείνη γεννιόταν, ο πατέρας της, Υδραίος πλοίαρχος, πέθαινε στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης μετά τη συμμετοχή του στο επαναστατικό κίνημα των Ορλώφ. Και οι δύο σύζυγοί της, Σπετσιώτες καραβοκύρηδες, σκοτώθηκαν στη θάλασσα σε συμπλοκές με κουρσάρους και πειρατές. Αναγκάζεται να διαχειριστεί μόνη τα πλούτη που άφησαν, ολόκληρα καράβια και μερίδια σε άλλα πλοία. Μια περιουσία που διέθεσε τελικά στον Αγώνα. Είναι αλήθεια ότι η Μπουμπουλίνα διαφέρει. Σε μια εποχή ριζοσπαστικών ιδεών και αιτημάτων η γυναικεία θέση εξακολουθούσε να παραμένει αντιφατικά περιορισμένη στην ανατροφή των παιδιών, στην οργάνωση της λειτουργίας και της οικονομίας του σπιτιού. Η Λασκαρίνα όμως, όπως και η συνομήλική της Μαντώ Μαυρογένους (1796-1840), φαίνεται ότι βγαίνει από το κοινωνικό της πλαίσιο. 

Έλληνες και Ευρωπαίοι σύγχρονοί της στέκονται στην ξεχωριστή προσωπικότητά της και την περιγράφουν άλλοτε με θαυμασμό και άλλοτε με αποδοκιμασία. Τολμηρή και γενναία, να διαμορφώνει η ίδια το επιτελικό σχέδιο για τον αποκλεισμό του Ναυπλίου, πείθοντας το πλήρωμά της να την ακολουθήσει. Υπέρμετρα φιλόδοξη, να μπαίνει στην Τρίπολη έφιππη με τα σκληρά χαρακτηριστικά του άνδρα πολεμιστή, πλάι στον Κολοκοτρώνη. Το πραγματικό της πρόσωπο και ο ρόλος της, όπως και εκείνος των άλλων γυναικών στην Επανάσταση χάνονται μέσα σε αντικρουόμενες αφηγήσεις που μυθοποιούν ή αποσιωπούν τα γεγονότα. Μυήθηκαν πράγματι γυναίκες στη Φιλική Εταιρεία; Μπήκαν αρματωμένες σε μάχες; Συμμετείχαν σε Εθνοσυνελεύσεις; Λίγες γραπτές μαρτυρίες υπάρχουν. Στους επίσημους καταλόγους των Φιλικών δεν έχει βρεθεί κανένα γυναικείο όνομα και στα δημόσια έγγραφα δεν σώζεται πουθενά υπογραφή γυναίκας. Λίγες όπως η Λασκαρίνα και η Μυκονιάτισσα Μαντώ, έγιναν θρύλος σε Ανατολή και Δύση προσθέτοντας στο ηρώο της Επανάστασης τη γυναικεία παρουσία που το ολοκληρώνει. Το μεγαλόπρεπο πλοίο «Αγαμέμνων» της Μπουμπουλίνας πωλήθηκε μετά τον άδοξο θάνατό της στο κράτος και εντάχθηκε στον εθνικό στόλο με το όνομα «Σπέτσες», τιμώντας έτσι τη συνεισφορά του νησιού στην Επανάσταση. Είναι ένα από τα δύο καράβια που θα πυρπολήσει το 1831 στον Πόρο ο Ανδρέας Μιαούλης για να αποδυναμώσει την Κυβέρνηση του Ιωάννη Καποδίστρια.

📖 Βιβλιογραφικές Παραπομπές

Ε. Ζέη, Οι Ιδρυτές της Νεότερης Ελλάδας. Κανάρης-Κουντουριώτης-Τομπάζης. Ο αγώνας στη θάλασσα, Τα Νέα. Ιστορική Βιβλιοθήκη, Αθήνα 2009. 

Β. Κρεμμυδάς, Ελληνική Ναυτιλία. 1776-1835, Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος, Αθήνα 1985.

Ε. Ολυμπίτου, Οι Ιδρυτές της Νεότερης Ελλάδας. Μπουμπουλίνα - Καΐρη - Μαυρογένους. Οι Γυναίκες του Αγώνα, Τα Νέα. Ιστορική Βιβλιοθήκη, Αθήνα 2010. 

Λέξεις Κλειδιά

Διαφωτισμός, Έμποροι Ταξίδια, Εμφύλιες Διαμάχες, Επιστημονικά Όργανα, Καποδίστριας, Καράβια, Παραδοσιακές Τεχνικές, Σημαίες, Σύμβολα, Χειρόγραφο